Jag fortsätter mitt sökande i surdegsmysteriet och bakar surdegsfrallor idag.
Ingredienser till 24 stycken
Fördeg
- 1 dl surdegsgrund (om du inte redan har din bubblande surdeg i kylen är det dags att sätta en surdeg nu! Det finns ett otal recept på nätet.)
- 150 g vetemjöl (gärna special, eller special fullkorn)
- 150 g vatten
Gör så här:
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en bunke. Plasta bunken och låt den stå ca 12 timmar i rumstemperatur eller gärna lite varmare än så (skåpet ovanför kylen är ett klassiskt ställe).
Bröddeg
- Fördegen
- 15 dl vetemjöl (gärna special, men det är inte nödvändigt)
- 6 dl vatten
- 20 g salt
- lite olja till jäsformen
Gör så här:
- Blanda fördeg, mjöl och vatten i degblandarens skål. Kör degen i 5 minuter (10 min för hand). tillsätt saltet och kör ett par minuter till.
- Häll lite olja i en plastlåda eller form med höga kanter. Lägg degen i formen och vik den några gånger i oljan.
- Sätt på lådans lock eller plasta formen och låt degen jäsa till dubbel storlek 3 - 5 timmar, tar lite olika tid beroende på surdegen, men också på var du ställer den. Kortare tid i rumstemperatur och längre tid i kylskåpet. I kylskåpet kan degen få natten på sig.
- Värm ugnen till 240 grader varmluft, annars 250 grader.
- Häll upp degen på mjölat bakbord. Sikta över lite mjöl och dela degen i 24 bitar (använd degskrapa).
- Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen cirka 13 minuter. (Spraya eventuellt lite vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa.)
- Låt svalna på galler.
Kanon bra recept! lyckats varje gång. Inte det resultatet jag fick innan med andra recept
SvaraRadera