onsdag 23 augusti 2017

Surdegsfrallor



Jag fortsätter mitt sökande i surdegsmysteriet och bakar surdegsfrallor idag.

Ingredienser till 24 stycken

Fördeg

  • 1 dl surdegsgrund (om du inte redan har din bubblande surdeg i kylen är det dags att sätta en surdeg nu! Det finns ett otal recept på nätet.)
  • 150 g vetemjöl (gärna special, eller special fullkorn)
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en bunke. Plasta bunken och låt den stå ca 12 timmar i rumstemperatur eller gärna lite varmare än så (skåpet ovanför kylen är ett klassiskt ställe).

Bröddeg

  • Fördegen
  • 15 dl vetemjöl (gärna special, men det är inte nödvändigt)
  • 6 dl vatten
  • 20 g salt
  • lite olja till jäsformen

Gör så här:

  1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i degblandarens skål. Kör degen i 5 minuter (10 min för hand). tillsätt saltet och kör ett par minuter till.
  2. Häll lite olja i en plastlåda eller form med höga kanter. Lägg degen i formen och vik den några gånger i oljan.
  3. Sätt på lådans lock eller plasta formen och låt degen jäsa till dubbel storlek 3 - 5 timmar, tar lite olika tid beroende på surdegen, men också på var du ställer den. Kortare tid i rumstemperatur och längre tid i kylskåpet. I kylskåpet kan degen få natten på sig.
  4. Värm ugnen till 240 grader varmluft, annars 250 grader.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord. Sikta över lite mjöl och dela degen i 24 bitar (använd degskrapa).
  6. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen cirka 13 minuter. (Spraya eventuellt lite vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa.)
  7. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar