fredag 18 augusti 2017

Surdegsbröd

Nybakade surdegsbröd



Jag har just nu nördat ner mig i surdesträsket. Här är mina senaste bröd!

Ingredienser till 2 brödbullar:

  • 1 dl surdegsgrund
  • 5 dl rumsvarmt vatten
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Blanda surdegsgrunden med oljan och vattnet.
  2. Tillsätt de olika mjölsorterna och saltet. Arbeta degen till en ganska fast deg - för hand eller i maskin.
  3. Plasta bunken och ställ den i kylen över natten.
  4. Ta fram degen och tippa ut den på mjölat bakbord. Dela i två lika stora delar, men knåda inte.
  5. Forma varje del till en rund bulle med sidan av händerna och tryck degen in under bullen så att degen spänns.
  6. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig.
  8. Sikta lite mjöl över och snitta bröden med rakblad eller en brödsnittare.
  9. Ställ in plåten i ugnen och kasta in lite vatten i ugnen så att du får en knaprig brödskorpa.
  10. Grädda i 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

1 kommentar: