Nybakade surdegsbröd |
Jag har just nu nördat ner mig i surdesträsket. Här är mina senaste bröd!
Ingredienser till 2 brödbullar:
- 1 dl surdegsgrund
- 5 dl rumsvarmt vatten
- 3 dl dinkelmjöl
- 3 dl fullkornsvetemjöl
- 6 dl vetemjöl special
- 2 msk rapsolja
- 1 msk salt
Gör så här:
- Blanda surdegsgrunden med oljan och vattnet.
- Tillsätt de olika mjölsorterna och saltet. Arbeta degen till en ganska fast deg - för hand eller i maskin.
- Plasta bunken och ställ den i kylen över natten.
- Ta fram degen och tippa ut den på mjölat bakbord. Dela i två lika stora delar, men knåda inte.
- Forma varje del till en rund bulle med sidan av händerna och tryck degen in under bullen så att degen spänns.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig.
- Sikta lite mjöl över och snitta bröden med rakblad eller en brödsnittare.
- Ställ in plåten i ugnen och kasta in lite vatten i ugnen så att du får en knaprig brödskorpa.
- Grädda i 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Tack för recept!
SvaraRadera