onsdag 23 augusti 2017

Surdegsfrallor



Jag fortsätter mitt sökande i surdegsmysteriet och bakar surdegsfrallor idag.

Ingredienser till 20 stycken

Fördeg

  • 1 dl surdegsgrund (om du inte redan har din bubblande surdeg i kylen är det dags att sätta en surdeg nu! Det finns ett otal recept på nätet.)
  • 150 g vetemjöl special
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en bunke. Plasta bunken och låt den stå ca 12 timmar i rumstemperatur eller gärna lite varmare än så (skåpet ovanför kylen är ett klassiskt ställe).

Bröddeg

  • Fördegen
  • 15 dl vetemjöl special
  • 5 dl vatten
  • 20 g salt
  • lite olja till jäsformen

Gör så här:

  1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i degblandarens skål. Kör degen i 5 minuter (10 min för hand). tillsätt saltet och kör ett par minuter till.
  2. Häll lite olja i en plastlåda eller form med höga kanter. Lägg degen i formen och vik den några gånger i oljan.
  3. Sätt på lådans lock eller plasta formen och låt degen jäsa till dubbel storlek 3 - 5 timmar, tar lite olika tid beroende på surdegen, men också på var du ställer den. Kortare tid i rumstemperatur och längre tid i kylskåpet. I kylskåpet kan degen få natten på sig.
  4. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord. Sikta över lite mjöl och dela degen i 20 bitar (använd degskrapa).
  6. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen cirka 13 minuter. (Spraya eventuellt lite vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa.)
  7. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar