söndag 3 januari 2021

Kycklinglårfilé med dijonsenap



Kycklinglårfilé fylld med dijonsenap och timjan blir en god middag så här i slutet av julledigheten. Servera kycklingen med en krämig sparrisrisotto. Sparris är ju inte precis i säsong nu, då använder jag gärna sparris från frysdisken.


Ingredienser till 2 portioner

  • 350 g kycklinglårfilé
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk hackad färsk timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ pkt bacon
  • smör att steka i

Sparrisrisotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm grönsaksbuljong
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk smör
  • några lättkokta gröna sparrisstjälkar
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Vik ut lårfiléerna. Bred över lite dijonsenap, salta, peppra och strö över hackad timjan. Vik ihop och linda en baconskiva runt varje filé.
  2. Bryn filéerna runt om i lite smör och stek dem klara i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Koka upp grönsaksbuljongen till risotton och håll den varm.
  4. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
  5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl och ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. Risotton ska bli lös, med en liten fast kärna i riset. (Koktiden blir ca 18 minuter.)
  6. Ta kastrullen från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaka av med salt och peppar. Rör om.
  7. Servera risotton med kycklingen och toppa med tunna flagor av parmesanost.

Till förrätt blev det räksallad med mango och avokado:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar