lördag 2 januari 2021

Lammytterfilé med rödvinssås




Lammytterfilé är en mör och fin styckningsdetalj. Bryn i stekpanna och låt filén gå klart i ugnen på låg värme. Servera med rödvinssås och lättkokta grönsaker. Vi hade lite potatispaté kvar sedan nyårsafton, men potatisgratäng smakar också gott till.

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g lammytterfilé
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja

Rödvinssås

  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1½ dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Putsa köttet, pensla det med olivolja och gnid in med vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Låt köttet stå framme i rumstemperatur minst en halvtimme.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn köttet runt om i het panna.
  4. Lägg över köttet i en ugnsform och stek tills innertemperaturen är ca 57 grader. 
  5. Låt köttet vila inlindat i folie ca 10 minuter före servering.
  6. Gör under tiden såsen: Häll vin, vatten och fond i en kastrull. Tillsätt lök. timjan och lagerblad. Koka samman tills hälften återstår. Sila av. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och smaka av. Vispa ner smöret i små klickar före serveringen.
  7. Skär köttet i sneda skivor och servera med sås, någon potatisrätt och lättkokta grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar