Lammytterfilé är en mör och fin styckningsdetalj. Bryn i stekpanna och låt filén gå klart i ugnen på låg värme. Servera med rödvinssås och lättkokta grönsaker. Vi hade lite potatispaté kvar sedan nyårsafton, men potatisgratäng smakar också gott till.
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g lammytterfilé
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad färsk timjan
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Rödvinssås
- 1 hackad schalottenlök
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 1½ dl rödvin
- 1 dl vatten
- 1 msk koncentrerad oxfond
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk smör
- 1 tsk majsstärkelse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Putsa köttet, pensla det med olivolja och gnid in med vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Låt köttet stå framme i rumstemperatur minst en halvtimme.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn köttet runt om i het panna.
- Lägg över köttet i en ugnsform och stek tills innertemperaturen är ca 57 grader.
- Låt köttet vila inlindat i folie ca 10 minuter före servering.
- Gör under tiden såsen: Häll vin, vatten och fond i en kastrull. Tillsätt lök. timjan och lagerblad. Koka samman tills hälften återstår. Sila av. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och smaka av. Vispa ner smöret i små klickar före serveringen.
- Skär köttet i sneda skivor och servera med sås, någon potatisrätt och lättkokta grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar