Anka à l'orange är en fransk klassiker. Här gör jag en lite enklare variant med kyckling. Servera kycklingen med hasselbackspotatis och stekta brysselkålshalvor smaksatta med en gnutta honung och lite citron.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 hel färsk kyckling
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk finhackad färsk timjan
- ½ dl smält smör
Apelsinsås
- 2 dl vatten
- 2 dl rödvin
- 3 msk koncentrerad apelsinjuice
- 1½ msk koncentrerad kycklingfond eller 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk kinesisk soja
- 1½ msk majsstärkelse utrörd i lite vatten
- 1 msk rumsvarmt smör
- skal av en apelsin
- utskurna klyftor av två apelsiner
Hasselbackspotatis
- 300 g färsk brysselkål
- 2 tsk honung
- pressad citron att smaksätta med
- smör att steka i
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela kycklingen i 8 delar och lägg bitarna i en ugnsform. Pensla kycklingdelarna med smält smör, salta, peppra och strö över timjan. Sätt in formen mitt i ugnen och stek tills kycklingen fått fin färg och innertemperaturen är minst 72 grader (ca 45 minuter).
- Skala och skölj potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom - lägg potatisen i en träsked så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsform med smält smör. Pensla potatisarna med smöret och salta. Ställ in formen i ugnen tillsammans med kycklingen. Pensla potatisarna då och då med smält smör och strö på ströbröd och riven ost när det återstår ca 10 minuter av ugnstiden.
- Skala apelsinen med potatisskalare och strimla skalet tunt.
- Skala apelsinerna med kniv så att de vita skalresterna är borta. Skär ut skinnfria klyftor.
- Koka upp vatten, vin, apelsinjuice och kycklingfond. Låt skalstrimlorna koka med i ett par minuter. Ta upp skalen och spara till dekoration. Red av såsen med majsstärkelse och sjud såsen någon minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Blanka till sist av såsen med ett par klickar rumsvarmt smör.
- Skölj och ansa brysselkålen. Dela den i halvor. Fräs kålen i lite smör tills den mjuknat något. Ringla över honung och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Lägg upp kycklingdelarna på ett serveringsfat och häll över såsen. Toppa med de skinnfria apelsinklyftorna och skalstrimlorna.
- Servera med hasselbackspotatis och brysselkål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar