En sommarmiddag med lax och sparris |
Ingredienser till 4 portioner
- 600 g laxfilé utan skinn
- salt och nymalen vitpeppar
- olivolja att ringla över
- 8 vita sparrisar
- 8 gröna sparrisar
- citronaft och salt i kokvattnet
Hollandaisesås
- 4 äggulor
- 2½ msk vatten
- 200 g rumsvarmt smör
- 3-4 tsk pressad citron
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Dela laxfilén i 4 portionsbitar. Salta, peppra och ringla över olivolja. Baka fisken i ugnen till en innertemperatur av 46 grader.
- Skala den vita sparrisen noga och skär av de nedersta torra delarna. Koka sparrisen i saltat vatten med lite citronsaft i, tills den blir mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- Bryt av den nedersta delen av de gröna sparrisstjälkarna. Om sparrisen är tjock kan du dela den på längden. Koka sparrisen snabbt i saltat vatten.
- Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm i en kastrull över svag värme. Vispa hela tiden tills äggkrämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
- Servera laxen med sparris, hollandaisesås och nykokt färskpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar