lördag 20 maj 2017

Lax med sparris

 
En sommarmiddag med lax och sparris

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g laxfilé utan skinn
  • salt och nymalen vitpeppar
  • olivolja att ringla över
  • 8 vita sparrisar
  • 8 gröna sparrisar
  • citronaft och salt i kokvattnet

Hollandaisesås

  • 4 äggulor
  • 2½ msk vatten
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3-4 tsk pressad citron
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela laxfilén i 4 portionsbitar. Salta, peppra och ringla över olivolja. Baka fisken i ugnen till en innertemperatur av 46 grader.
  3. Skala den vita sparrisen noga och skär av de nedersta torra delarna. Koka sparrisen i saltat vatten med lite citronsaft i, tills den blir mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  4. Bryt av den nedersta delen av de gröna sparrisstjälkarna. Om sparrisen är tjock kan du dela den på längden. Koka sparrisen snabbt i saltat vatten.
  5. Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm i en kastrull över svag värme. Vispa hela tiden tills äggkrämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar.
  6. Servera laxen med sparris, hollandaisesås och nykokt färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar