I år bakade jag vörtbröd med lite surdeg och reducerad svagdricka. Ett saftigt och mustigt vörtbröd. Långa jästider, men det är värt det!
Ingredienser till 2 limpor
Skållning- 1 påse hela torkade pomeransskal
- 200 g rågmjöl
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk mortlad kardemumma
- ½ tsk malen nejlika
- ½ l kokhett vatten
| En härligt bubblig surdegsgrumd ger ett gott bröd |
- 5 dl svagdricka som reducerats ner till 1 dl
- 2 dl vatten
- 2 g jäst
- 1 dl surdegsgrund
- 1½ msk salt
- 200 g mörk sirap
- 800 g rågsikt
- 1½ dl russin (kan uteslutas)
Gör så här:
- Koka pomeransskalen i ca 30 minuter. Skär bort det vita luddet på insidan av skalen. Strimla och hacka skalen fint.
- Mät upp rågmjöl, kryddorna och pomeransskal i en bunke och häll på det heta vattnet. Rör kraftigt till en slät smet och låt det stå tills det svalnat.
- Koka svagdrickan tills den reducerat till 1 dl. Låt svalna.
- Blanda skållningen med resten av ingredienserna. (Med trägaffel eller i en degblandare.) Degen blir kladdig men får inte vara för lös.
- Låt degen jäsa i en plastad bunke 8 timmar eller över natten.
- Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två bröd.Spänn degen under bröden med sidan av händerna och forma runda bröd som får jäsa under bakduk. Låt bröden jäsa ordentligt, ca 2 timmar. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Grädda ytterligare en halvtimme Täck med folie om bröden verkar bli för bruna.
- Pensla bröden med hett kaffe med en smörklick. Låt svalna under bakduk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar