onsdag 6 december 2017

Lussekatter




Då  var det dags för lussekatter igen! Repris på mitt recept kommer här.

Ingredienser till 15 bullar:

  • 0,5 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 2 tsk whisky
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl kall mjölk
  • 1 dl vit sirap (eller socker)
  • 1 ägg (hälften sparas till pensling)
  • en nypa salt
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • russin

Gör så här:

  1. Stöt saffran med en sockerbit och häll på lite whisky. Låt stå i minst 15 minuter.
  2. Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare) och rör ut den med mjölken.
  3. Tillsätt sirap, ägg, salt, saffransblandningen och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen och tillsätt smöret med en klick i taget. Låt maskinen gå 5 minuter eller arbeta kraftigt 10 minuter för hand.
  5. Strö över lite mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 15 bitar och rulla ut varje bit och forma till lussekatter.
  7. Låt lussekatterna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg och stoppa i russin.
  9. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  10. Låt bullarna svalna på galler under duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar