Då var det dags för lussekatter igen! Repris på mitt recept kommer här.
Ingredienser till 15 bullar:
- 0,5 g saffran
- 1 sockerbit
- 2 tsk whisky
- 25 g jäst för söta degar
- 2½ dl kall mjölk
- 1 dl vit sirap (eller socker)
- 1 ägg (hälften sparas till pensling)
- en nypa salt
- ca 7 dl vetemjöl
- 100 g rumsvarmt smör
- russin
Gör så här:
- Stöt saffran med en sockerbit och häll på lite whisky. Låt stå i minst 15 minuter.
- Smula jästen i en bunke (använd gärna degblandare) och rör ut den med mjölken.
- Tillsätt sirap, ägg, salt, saffransblandningen och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen och tillsätt smöret med en klick i taget. Låt maskinen gå 5 minuter eller arbeta kraftigt 10 minuter för hand.
- Strö över lite mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 15 bitar och rulla ut varje bit och forma till lussekatter.
- Låt lussekatterna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och stoppa i russin.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar