Dillkött på lamm eller kalv är klassisk husmanskost. Här har jag i stället använt en färsk kyckling och lagt de kokta kycklingdelarna i den sötsura dillsåsen. Gott, enkelt och lite snabbare än ursprungsreceptet.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 färsk kyckling (ca 1,3 kilo)
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- 3 tsk salt
- vatten
Dillsås
- 1 msk smör
- 1½ msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- 4 dl av kycklingbuljongen
- salt
- nymalen vitpeppar
- 1 msk ättikssprit (12%)
- 1 msk strösocker
- 1 dl finhackad dill
Gör så här:
- Stycka kycklingen i 8 delar (frys skrov och vingar till buljong vid ett senare tillfälle)
- Lägg kycklingdelarna i en kastrull. Täck med vatten och koka upp. Skumma och tillsätt lök i klyftor, morötter i bitar, lagerblad, salt och kryddor.
- Koka tills kycklingen är klar (ca 30 min). Sila av buljongen.
- Fräs smör och vetemjöl till såsen. Tillsätt grädde och kycklingbuljong och koka samman.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ättika och socker och smaka eventuellt av med ytterligare ättika och socker så att såsen blir balanserat sursöt. Tillsätt dillen och lägg i kycklingdelarna.
- Servera kycklingen med kokt potatis och kokta morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar