söndag 10 december 2017

Kyckling med sötsur dillsås




Dillkött på lamm eller kalv är klassisk husmanskost. Här har jag i stället använt en färsk kyckling och lagt de kokta kycklingdelarna i den sötsura dillsåsen. Gott, enkelt och lite snabbare än ursprungsreceptet.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca 1,3 kilo)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • vatten

Dillsås

  • 1 msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 4 dl av kycklingbuljongen
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 msk ättikssprit (12%)
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl finhackad dill

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen i 8 delar (frys skrov och vingar till buljong vid ett senare tillfälle)
  2. Lägg kycklingdelarna i en kastrull. Täck med vatten och koka upp. Skumma och tillsätt lök i klyftor, morötter i bitar, lagerblad, salt och kryddor.
  3. Koka tills kycklingen är klar (ca 30 min). Sila av buljongen.
  4. Fräs smör och vetemjöl till såsen. Tillsätt grädde och kycklingbuljong och koka samman.
  5. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ättika och socker och smaka eventuellt av med ytterligare ättika och socker så att såsen blir balanserat sursöt. Tillsätt dillen och lägg i kycklingdelarna.
  6. Servera kycklingen med kokt potatis och kokta morötter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar