Nyårsdesserten blir i år en klassisk chokladfonant serverad med körsbärskompott och lättvispad grädde. Jag provbakade idag eftersom vi köpt ny ugn. Man vet aldrig vad ugnar kan ställa till med, men det fungerade! Om du gör chokladfondant för första gången i din ugn på nyårsafton hoppas jag att du har tid att provbaka.
Ingredienser till 4 portioner
- 200 g mörk choklad
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 krm salt
- smör och socker till formarna
- florsocker att sikta över
Körsbärskompott
- 250 g frysta körsbär utan kärnor
- 1 dl strösocker
- 1 msk portvin
Gör så här:
- Koka upp körsbär och socker i en kastrull. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt portvin. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen tills allt har smält.
- Blanda kakao och vetemjöl i en skål.
- Vispa ihop ägg och socker och rör ihop det med choklad- och smörblandningen.
- Sikta ner mjöl- och kakaoblandningen i smeten. Tillsätt saltet och rör till en slät smet.
- Smörj 4 ugnsfasta portionsformar och sockra dem invändigt med strösocker.
- Häll smeten i formarna och grädda fondanterna i ugnen 8-10 minuter. De ska vara fasta runt om och rinniga inuti. Låt fondanterna vila någon minut och skär försiktigt med en kniv runt kanten innan du stjälper upp på assietter. Sikta lite florsocker över fondanterna
- Servera med körsbärskompotten och en klick lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar