Torskgryta med fänkål, musslor och parmesan
Ingredienser till 2 portioner
- ½ purjolök
- 1 fänkål
- skal och saft av ½ citron
- 1 msk koncentrerad fiskfond
- 1½ dl torrt vitt vin (kan ersättas med vatten)
- 1 dl grädde
- 1 tsk majsstärkelse att reda med
- 300 g torskrygg eller torskfilé
- 1 knippa finskuren dill
- 150 g musslor (utan skal)
- 50 g parmesanost.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut grovriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten fått fin färg. Låt osten svalna och bryt den till mindre chips inför serveringen.
- Strimla purjolöken.
- Dela fänkålen i kvartar och ta bort roten. Bryt upp fänkålen i båtar.
- Fräs purjolök och fänkål i en gryta med smör och rapsolja.
- Riv citronskalet och tillsätt det tillsammans med citronsaften, vin och fiskfond. Låt alltsammans koka upp.
- Tillsätt grädden och koka några minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten, Smaka av med salt och peppar.
- Skär fisken i kuber (ca 3 cm) och sjud försiktigt tills fisken är klar.
- Rör i dill och musslor.
- Lägg upp fisken på varma tallrikar och toppa med parmesanchips.
- Servera med kokt delikatesspotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar