söndag 23 augusti 2020

Marinerad fläskkarré i äppelsås med smörstekt potatis



Nu har de svenska äpplena kommit och kan användas till så mycket, sallader, desserter, huvudrätter och i allehanda former. Här gör jag en klassisk kombo med fläskkött.

Ingredienser till 2 portioner

Marinad

  • 1 dl äppelmust
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • salt och en nypa socker

Fläskkarré

  • 2 tjocka skivor benfri fläskkarré
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja och smör att steka i

Äppelsås

  • 25 g smör
  • 1 syrligt äpple
  • 1 tunt skivad schalottenlök
  • 3 dl äppelmust
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt 

Smörstekt potatis

  • 400 g fast potatis
  • salt
  • olivolja och smör att steka i
  • finhackad persilja
  • 1 schalottenlök, finhackad

Gör så här:

  1. Blanda marinaden och lägg i karréskivorna. Låt marinera minst 1 timme.
  2. Skala och skär ner potatisen i små kuber (som till pytt i panna). Koka upp vatten och salta. Koka potatisen i ett par minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  3. Kärna ur och tärna äpplet i 1 cm stora bitar. Smält smöret i en stekpanna och lägg i lök, äppeltärningar och en nypa salt. Låt allt fräsa på låg värme i 10 minuter tills lök och äpple är mjuka. Ställ åt sidan på en tallrik.
  4. Häll olivolja i en stekpanna och fräs potatisen tills den är gyllenbrun. Tillsätt smör, schalottenlök och persilja. Rör runt och smaka av med salt. Håll varmt.
  5. Ta upp karréskivorna ur marinaden och torka av dem. Salta och peppra och stek på medelvärme i olja 5-7 minuter på varje sida. Lägg i rosmarin, vitlök och en klick smör mot slutet. Ös köttet  med smöret. Ställ åt sidan på en tallrik och låt köttet vila under folie.
  6. Torka ur stekpannan. Höj värmen och häll i äppelmust. Reducera tills ungefär ½ dl återstår. Lägg tillbaka äpple och lök i stekpannan tillsammans med senap och crème fraiche. Salta och peppra och lägg ner köttskivorna så att alltsammans blir varmt.
  7. Lägg upp köttet på varma tallrikar, skeda över äppelsåsen och servera med den smörstekta potatisen. Toppa med ett par äppelskivor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar