Nu har de svenska äpplena kommit och kan användas till så mycket, sallader, desserter, huvudrätter och i allehanda former. Här gör jag en klassisk kombo med fläskkött.
Ingredienser till 2 portioner
Marinad
- 1 dl äppelmust
- ½ dl äppelcidervinäger
- salt och en nypa socker
Fläskkarré
- 2 tjocka skivor benfri fläskkarré
- 1 kvist rosmarin
- 1 krossad vitlöksklyfta
- salt och nymalen svartpeppar
- olja och smör att steka i
Äppelsås
- 25 g smör
- 1 syrligt äpple
- 1 tunt skivad schalottenlök
- 3 dl äppelmust
- 2 msk crème fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- salt
Smörstekt potatis
- 400 g fast potatis
- salt
- olivolja och smör att steka i
- finhackad persilja
- 1 schalottenlök, finhackad
Gör så här:
- Blanda marinaden och lägg i karréskivorna. Låt marinera minst 1 timme.
- Skala och skär ner potatisen i små kuber (som till pytt i panna). Koka upp vatten och salta. Koka potatisen i ett par minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
- Kärna ur och tärna äpplet i 1 cm stora bitar. Smält smöret i en stekpanna och lägg i lök, äppeltärningar och en nypa salt. Låt allt fräsa på låg värme i 10 minuter tills lök och äpple är mjuka. Ställ åt sidan på en tallrik.
- Häll olivolja i en stekpanna och fräs potatisen tills den är gyllenbrun. Tillsätt smör, schalottenlök och persilja. Rör runt och smaka av med salt. Håll varmt.
- Ta upp karréskivorna ur marinaden och torka av dem. Salta och peppra och stek på medelvärme i olja 5-7 minuter på varje sida. Lägg i rosmarin, vitlök och en klick smör mot slutet. Ös köttet med smöret. Ställ åt sidan på en tallrik och låt köttet vila under folie.
- Torka ur stekpannan. Höj värmen och häll i äppelmust. Reducera tills ungefär ½ dl återstår. Lägg tillbaka äpple och lök i stekpannan tillsammans med senap och crème fraiche. Salta och peppra och lägg ner köttskivorna så att alltsammans blir varmt.
- Lägg upp köttet på varma tallrikar, skeda över äppelsåsen och servera med den smörstekta potatisen. Toppa med ett par äppelskivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar