söndag 30 november 2014

Butterkaka med saffran




En god saffranskaka som jag brukar baka till advent. Det blir många bullar som räcker fram till jul!

Ingredienser:

  • 50 g jäst för söta degar
  • 2½ dl mjölk
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • ½ dl socker
  • 1 påse saffran
  • ½ tsk salt
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning 1

  • 4 dl vaniljkräm (helst hemgjord, men halvfabrikat fungerar bra)

Fyllning 2

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa

Till pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • hackad mandel att strö över

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till 37 grader och häll degvätskan över jästen. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen slät. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 40 minuter.
  2. Gör under tiden de två fyllningarna.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Degen är lös men lättarbetad. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut ena delen till en rektangulär kaka som passar i en smord långpanna. Bred den kalla vaniljkrämen över degen i långpannan.
  4. Kavla ut den andra degbiten till en rektangulär kaka. Bred över fyllning 2 och rulla ihop som en rulltårta. Skär 30 bitar och ställ dem på högkant ovanpå vaniljkrämen i långpannan.
  5. Låt kakan jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö den hackade mandeln över.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter tills kakan är gyllenbrun och genomgräddad. När kakan har kallnat delar du den i 30 fyrkantiga bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar