Torsdag och soppa, då behövs också ett gott bröd. Här serverar jag en fläta fylld med pesto som passar perfekt!
Ingredienser till en fläta
- 25 g jäst
- 2½ dl ljummen mjölk
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl basilikapesto (gärna hemgjord)
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och häll över den fingerljumma mjölken. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt olivolja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen slät, strö över lite vetemjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 30x40 cm.
- Bred över peston och rulla till en fast rulle från långsidan.
- Dela rullen på längden och sno samman de två delarna till en fläta.
- Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under duk i 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 225 grader (gärna varmluft).
- Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda flätan i 15-20 minuter.
- Låt flätan svalna på galler utan bakduk.
Klar för ugnen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar