lördag 16 mars 2019

Ugnsbakad röding toppad med gurka och äpple

Rödingfilé med äpple, gurka och stenbitsrom


Ingredienser till 2 portioner

  • 2 rödingfiléer med skinn
  • salt 
  • rapsolja

Tillbehör

  • Kokt delikatesspotatis eller pressad potatis

Topping

  • ½ äpple
  • ½ gurka
  • saften av ½ citron
  • 2 tsk olivolja
  • en nypa salt
  • stenbitsrom eller forellrom
  • några dillvippor

Vitvinssås med stenbitsrom

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 liten nypa kajennpeppar
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Kärna ur och tärna äpple och gurka. Pressa över citron och ringla över olja. Salta lite och ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 150 grader och koka potatisen.
  3. Blanda vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong och grädde i en kastrull. Låt koka i några minuter. 
  4. Smaka av såsen med kajennpeppar och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  5. Häll ut lite rapsolja på en plåt och vänd fisken i oljan så att de får olja runt om. Krydda köttsidan med salt och baka fisken med skinnsidan uppåt. Baka i ugnen i cirka 10 minuter tills skinnet går lätt att dra av.
  6. Servera fisken toppad med gurka och äpple. Häll såsen runt fisken och toppa med lite rom och några dillvippor. Servera med kokt delikatesspotatis (t.ex. amandine)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar