söndag 24 mars 2019

Torskgryta med fänkål, musslor och parmesan


Ingredienser till 2 portioner

  • ½ purjolök
  • 1 fänkål
  • skal och saft av ½ citron
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1½ dl torrt vitt vin (kan ersättas med vatten)
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk majsstärkelse att reda med
  • 300 g torskrygg eller torskfilé
  • 1 knippa finskuren dill
  • 150 g musslor (utan skal)
  • 50 g parmesanost.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut grovriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten fått fin färg. Låt osten svalna och bryt den till mindre chips inför serveringen.
  2. Strimla purjolöken.
  3. Dela fänkålen i kvartar och ta bort roten. Bryt upp fänkålen i båtar.
  4. Fräs purjolök och fänkål i en gryta med smör och rapsolja.
  5. Riv citronskalet och tillsätt det tillsammans med citronsaften, vin och fiskfond. Låt alltsammans koka upp.
  6. Tillsätt grädden och koka några minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten, Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär fisken i kuber (ca 3 cm) och sjud försiktigt tills fisken är klar.
  8. Rör i dill och musslor.
  9. Lägg upp fisken på varma tallrikar och toppa med parmesanchips.
  10. Servera med kokt delikatesspotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar