måndag 5 november 2018

Dhal och naanbröd




Idag blir det en indisk linsgryta med naanbröd, ris, myntayoghurt och äpplechutney. Alla recept finns redan på bloggen, men kan vara värda sin repris.

Ingredienser till 2 portioner dhal

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • ½ tsk malen spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 2 dl röda linser
  • 200 g krossade tomater
  • 200 ml kokosmjölk
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 dl vatten
  • salt
  • pressad lime

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök, morot och vitlök.
  2. Fräs hacket i oljan några minuter. Blanda ner kryddorna. Häll i linser och tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och grönsaksfond.
  3. Låt grytan koka sakta under lock en knapp halvtimme. Smaka av med salt och pressad lime.


Ingredieser till 6 naanbröd (det som blir över kan frysas och värmas i ugn eller mikro)

  • 7½ dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl naaturell yoghurt (3%)
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst

Gör så här:

  1. Lägg mjölet i en skål (gärna degblandarens skål). Ljumma mjölken.
  2. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
  3. Häll blandningen över mjölet och blanda. Tillsätt resten av mjölken lite i taget och arbeta degen tills den känns smidig. Pensla degen med olja, plasta bunken och jäs degen i 2½ timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen i 6 bitar. Platta ut med handen och kavla varje bit till en avlång kaka.
  5. Grädda i torr och het stekpanna ett par minuter på varje sida.
  6. Låt dem svalna under bakduk och servera dem ljumna tillsammans med dhal och övriga tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar