söndag 30 september 2018

Coq au vin blanc



När man tänker på coq au vin blir det oftast en gryta med rött vin som påminner om boeuf bourguignon - en jättegod gryta, receptet finns här på bloggen. Idag gör jag en variant med vitt vin som ger grytan en lite annan karaktär.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling (minst 1,3 kg)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • en bouquet garni (t.ex.timjan, persilja, lagerblad, bladselleri)
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1½ dl grädde
  • 2 msk sherryvinäger
  • 6 små gula steklökar
  • 2 morötter i bitar
  • 50 g tärnat rökt fläsk
  • 100 g skogschampinjoner delade i halvor eller kvartar beroende på storlek
  • hackad bladpersilja att strö över
  • 1 urkärnad tomat, hackad


Gör så här:

  1. Dela kycklingen i 8 bitar (spara skrovet i frysen till buljong vid ett senare tillfälle)
  2. Salta och peppra kycklingbitarna och bryn dem i olja i en stekpanna. Ställ den åt sidan.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt vin, sherryvinäger, bouquet garni, grädde och buljong. Låt koka ihop en stund. Lägg i kycklingdelar och morötter och låt koka i ca 20 minuter.
  4. Stek rökt fläsk, svamp och steklök i en stekpanna. Låt blandningen koka tillsammans med kycklingen ytterligare 20 minuter.
  5. Ta upp kryddbuketten ur grytan.
  6. Häll av såsen, smaka av med salt och peppar och skumma upp den med mixerstav.
  7. Lägg upp kyckling och grönsaker på ett stort fat. Toppa med den skummade såsen, hackad persilja och de hackade tomaterna.
  8. Servera med potatispuré.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar