måndag 25 juni 2018

Surdegsbröd med valnötter och russin



Midsommaren är över och idag bakar jag rejäla surdegsbröd med valnötter och russin.

Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 100 g surdegsgrund
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
  2. Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar (över natten).

Nästa morgon:

  • 1½ dl russin (gärna gula)
  • 10 torkade aprikoser, hackade
  • 1½ dl grovhackade valnötter
  • 450 g vetemjöl special
  • 450 g rågsikt
  • 5 dl vatten
  • 20 g salt

Gör så här:

  1. Hacka aprikoserna grovt och lägg dem i vatten tillsammans med russinen. Låt stå minst 20 minuter.
  2. Blanda fördegen med mjöl, vatten (använd gärna blötläggningsvattnet), russin, aprikoser och nötter i en hushållsmaskin och kör degen i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  4. Lägg en bakduk i en stor skål och strö över lite mjöl.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och vik den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar lite olika lång tid beroende på din surdegsgrund. Om den är ung tar det längre tid, med en mogen surdegsgrund räcker det oftast med 3-4 timmar.
  7. Värm ugnen till 250 grader (gärna varmluft). Ställ eventuellt en skål med vatten i ugnen för att få lite ånga.
  8. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma bröd (runda eller limpor) utan att knåda, spänn degen med sidan av dina händer
  9. Låt bröden vila på en plåt med bakplåtspapper i ca 20 minuter.
  10. Snitta bröden med ett rakblad eller en brödsnittare. Ställ in mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.
  11. Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 25 minuter).
  12. Låt bröden svalna på  galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar