fredag 27 april 2018

Torskrygg med musselsås och blomkålspuré

Torskrygg med musslor och skummig sås

Servera fisken med skummig sås, musslor, blomkålspuré och kokt delikatesspotatis.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • olivolja att ringla över
  • nymalen svartpeppar

Musselsås

  • 250g färska eller frysta musslor med skal
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • några kvistar grovt hackad färsk timjan
  • 2 tsk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 skvätt mellanmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Blomkålspuré

  • ½ blomkålshuvud
  • 1 dl grädde
  • salt
  • citron

Gör så här:

  1. Blanda rimningslagen och lägg ner torsken delad i portionsbitar. Rimma i ungefär 15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Borsta musslorna och dra bort skägget. Kasta de som inte stängs när du knackar dem i bänken.
  4. Dela blomkålen i bitar och koka den i grädden. Mixa till en slät puré och smaksätt med salt och lite citronsaft.
  5. Ta upp torsken och torka av den. Lägg den i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka av i ugnen tills innertemperaturen är 45 grader.
  6. Bryn schalottenlök, vitlök och timjan i olivolja. Lägg i musslorna och häll på vin och vatten. Koka under lock ca 5 minuter. Sila av vätskan i en kastrull, koka ner tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Ställ musslorna åt sidan till serveringen. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll i en skvätt mellanmjölk och skumma såsen med stavmixer.
  7. Lägg upp fisken med blomkålspuré, musslor och potatis på varma tallrikar. Häll den skummande såsen över fisken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar