måndag 2 april 2018

Helstekt anka




Helstekt anka är en riktig festmåltid. Använd stekpåse så slipper du det tråkiga jobbet att göra rent ugnen efteråt. Ankfett har en tendens att stänka ner hela ugnen!

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 hel anka (drygt 2 kg)
  • 1 citron
  • 2 tsk salt
  • nymalen vitpeppar
  • 3 äpplen
  • 2 msk ketjap manis eller kinesisk soja
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri

Sås

  • 2 dl steksky från ankan
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ tsk kinesisk soja
  • calvadosgelé
  • salt och nymalen vitpeppar

Ugnsrostade rotsaker

  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • en bit rotselleri
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lite olivolja att ringla över

Gör så här:

  1. Tina ankan i kylen om den är fryst (tar ca 2 dygn).
  2. Sätt ugnen på 175 grader
  3. Gnid ankan med citron både invändigt och utvändigt.
  4. Salta och peppra. Skölj och kärna ur äpplena och dela i grova bitar. Fyll ankan med äpplebitarna och eventuellt också hals och lever om du fått med dem. Bind ihop vid gumpen. Bind ihop benen och vingarna.
  5. Pensla med ketjap manis och lägg ankan i en stekpåse.  Lägg också bitar av lök, morot och rotselleri i påsen. Lägg ankan i en ugnsform och låt den steka i nedre delen av ugnen ca 2 timmar till en innertemperatur av 65 grader.
  6. Gör i ordning rotsakerna och sätt in dem i ugnen när 40 minuter återstår av stektiden. Öppna också påsen för att få en vacker yta på ankan.
  7. Ta ankan ur ugnen när den stekt klart. Klipp hål i ett av påsens hörn och häll ut stekskyn och sila den.
  8. Rör ut mjölet i ankskyn i en kastrull och fräs alltsammans. Späd med vatten och grädde. Tillsätt soja och calvadosgelé. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skär upp ankan i vackra bitar och servera med rotsaker, sås och svartvinbärsgelé

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar