onsdag 7 februari 2018

Surdegsbröd med tranbär

Härligt nybakat bröd med tranbär

 

Ingredienser till 2 runda bröd

  • 1½ dl surdegsgrund
  • 7½ dl kallt vatten
  • 500 g rågsikt
  • 500 g vetemjöl
  • 2 msk salt
  • 150 g torkade tranbär

Gör så här:

  1. Blanda surdegsgrunden med vattnet.
  2. Rör ner mjöl, salt och tranbär. Arbeta degen lite i maskin eller för hand.
  3. Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
  4. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en rektangel och vik samman till ett paket. Lägg paketet i en korg med mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ in i kylen över natten.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Forma varje del till en rund bulle med sidan av händerna och spänn degen in under bullen.
  7. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under duk ca 1½ timme.
  8. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  9. Sikta lite mjöl över bröden och snitta bröden.
  10. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk innan du skär i det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar