fredag 19 januari 2018

Moules frites med sötpotatispommes

Fredag i Göteborg = skaldjur!


I dag blir det moules frites på det belgiska sättet med musslor kokta i öl. Till det pommes av sötpotatis som bakats i ugnen och naturligtvis en vitlöksdoftande aioli.



2 portioner

  • 1 nät musslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 grovt hackad morot
  • 2-3 kvistar timjan
  • 1 flaska öl (helst belgiskt)

Frites

  • 1 stor sötpotatis
  • ½ dl maizena
  • flingsalt
  • rapsolja

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja eller olivolja
  • 1-2 klyftor riven vitlök
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Börja med aiolin. Vispa ihop äggulan med senapen och citronsaften. Vispa i oljan lite i taget. Vispa hela tiden kraftigt, eller använd mixerstav. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Ställ i kylen fram till serveringen.
  2. Skär potatisen i pommesstrimlor. Lägg dem i kallt vatten ca 1 timme. Ta upp potatisen ur vattnet och torka den torr i en handduk.
  3. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
  4. Häll maizena i en stor plastpåse och lägg i potatisen. Blanda runt så att potatisstrimlorna är täckta av maizena.
  5. Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dem väl. Ringla över lite olja och salta. Baka mitt i ugnen ca 30 minuter.
  6. Borsta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar dem mot bänkskivan.
  7. Fräs lök, morötter och vitlök i olja i en stor gryta. Lägg i persilja och musslor. Rör runt och häll över ölen. Sätt på locket och koka cirka 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som inte är öppna. Servera med potatis och aioli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar