måndag 11 december 2017

Vörtbröd med surdeg




I år bakade jag vörtbröd med lite surdeg och reducerad svagdricka. Ett saftigt och mustigt vörtbröd. Långa jästider, men det är värt det!

Ingredienser till 2 limpor

Skållning

  • 1 påse hela torkade pomeransskal
  • 200 g rågmjöl
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • ½ tsk malen nejlika
  • ½ l kokhett vatten

En härligt bubblig surdegsgrumd ger ett gott bröd

Deg
  • 5 dl svagdricka som reducerats ner till 1 dl
  • 2 dl vatten
  • 2 g jäst
  • 1 dl surdegsgrund
  • 1½ msk salt
  • 200 g mörk sirap
  • 800 g rågsikt
  • 1½ dl russin (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Koka pomeransskalen i ca 30 minuter. Skär bort det vita luddet på insidan av skalen. Strimla och hacka skalen fint.
  2. Mät upp rågmjöl, kryddorna och pomeransskal i en bunke och häll på det heta vattnet. Rör  kraftigt till en slät smet och låt det stå tills det svalnat.
  3. Koka svagdrickan tills den reducerat till 1 dl. Låt svalna.
  4. Blanda skållningen med resten av ingredienserna. (Med trägaffel eller i en degblandare.) Degen blir kladdig men får inte vara för lös.
  5. Låt degen jäsa i en plastad bunke 8 timmar eller över natten.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två bröd utan att pressa ut luften. Spänn degen under bröden med sidan av händerna och forma runda bröd som får jäsa under bakduk. Låt bröden jäsa ordentligt, ca 2 timmar. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  7. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter. Grädda ytterligare en halvtimme Täck med folie om bröden verkar bli för bruna.
  8. Pensla bröden med hett kaffe med en smörklick. Låt svalna under bakduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar