tisdag 26 december 2017

Grönkålspaj



Nu är det dags att ta fram kreativiteten och ta tillvara resterna från julbordet. Finns det långkål kvar? Lägg den gräddkokta grönkålen i ett pajskal och toppa med lite äggstanning och riven lagrad ost. Servera gärna med några skivor kallrökt eller gravad lax om det finns sådana rester.

Ingredienser till en paj

Pajskal

  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 40 g smör
  • 1½ dl mjölk

Fyllning

  • långkål, dvs gräddkokt grönkål så att det täcker pajbotten.

Topping

  • 2 ägg
  • 2 dl gräddmjölk
  • 2 dl riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare. Tillsätt mjölken och kör snabbt ihop degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop till en boll. Kavla ut degen och klä en pajform (27 cm) med degen. (Obs att degen inte ska vila utan kavlas ut direkt.)
  3. Lägg i långkålen.
  4. Vispa ihop ägg och gräddmjölk. Toppa med äggstanningen och den rivna osten.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  6. Servera pajen med skivor av kallrökt eller gravad lax.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar