onsdag 4 oktober 2017

Kanelknutar



Är det någon gång man "måste" baka bullar så är det väl idag på kanelbullens dag. Jag bakar knutar med rikligt med kanel i.

Ingredienser till ca 40 bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 2 tsk nystött eller nymalen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 4 msk kanel

Pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

På jäsning!

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens skål. Smält smör och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader (gärna lite svalare). Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser sig och tillsätt salt, socker och kardemumma. Rör ner det mesta av mjölet och kör degen minst 5 minuter.
  2. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
  3. Rör under tiden ihop fyllningen och ställ ut 40 stora bullformar på två plåtar - eller lägg på bakplåtspapper om du vill ha bullarna utan formar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar.
  5. Kavla ut en del till 40x40 cm.
  6. Bred ut hälften av fyllningen och vik ihop på mitten. Kavla lätt. Skär ut 20 remsor och forma knutar. Lägg bullarna i formarna.
  7. Upprepa med den andra deghälften. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Värm ugnen till 240 grader (gärna varmluft).
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills bullarna är gyllenbruna.
  10. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  11. Glad kanelbulledag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar