tisdag 25 juli 2017

Kanelknutar och snurror med mandelmassa



Idag bakade jag bullar med två olika fyllningar. 40 bullar i frysen räcker ett tag i vårt lilla hushåll!

Ingredienser till 40 bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 2 tsk nymalen kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning 1

  • 100 g rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • 2 msk kanel

Fyllning 2

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl socker
  • 150 g mandelmassa (riven)

Pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker till kanelknutarna


Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens skål. Smält smör och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser sig och tillsätt salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och kör degen minst 5 minuter i maskinen.
  2. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
  3. Rör under tiden ihop de två fyllningarna och ställ ut 40 stora bullformar på två plåtar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Dela degen i två lika stora delar.
  5. Kavla ut varje del till ca 40x40 cm.
  6. Bred fyllningen över degen och vik ihop på mitten. Kavla lite lätt. Skär varje platta i 20 remsor.
  7. Gör kanelknutar av den ena och snurror av den andra delen. Lägg bullarna i pappersformarna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Värm ugnen till 240 grader (gärna varmluft).
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på kanelknutarna. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter tills bullarna är gyllenbruna.
  10. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar