söndag 23 april 2017

Sunday roast med Yorkshire pudding




En söndag i England betyder alltid Sunday roast. Köttet kan variera: kyckling, fläskstek, lammstek eller nötstek. Idag tänker jag helsteka en kyckling. Till detta serveras de klassiska tillbehören, rostad potatis, skysås, lättkokta grönsaker och Yorkshire pudding. Till efterrätt blir det självklart äppelpaj med vaniljsås! Så här års gör jag smulpaj på mitt hemkokta äppelmos med grova bitar i.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling (gärna majskyckling på 1,3 kg)
  • salt, nymalen svartpeppar och smält smör

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt och nymalen svartpeppar

Rostad potatis

  • 8-10 mandelpotatisar skurna i halvor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja

Yorkshire pudding

  • 250 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk timjanblad
  • ½ tsk färsk salvia, finhackad
  • 3 dl standardmjölk
  • 4 ägg
  • 6 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Torka av kycklingen. Pensla kycklingen med smält smör. Salta och peppra.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt den steka mitt i ugnen drygt en timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt (stick i låret och se om köttsaften är klar - eller använd termometer och kontrollera att temperaturen gått upp till 75 grader).
  4. Lägg de delade potatisarna i en ugnsform. Ringla över lite olja, salta och peppra. Ställl in potatisarna i ugnen när kycklingen stått inne en halvtimme.
  5. Vispa ur kycklingformen med vatten och sila skyn. Bryn smöret lätt i en kastrull och rör ner mjölet. Vispa i steksky, fond och grädde. Låt såsen koka några minuter på svag värme. Smaksätt med salt, peppar och soja.
  6. Lägg mjöl, salt och örter till Yorkshire puddingen i en bunke. Vispa ner mjölk och ägg lite i taget.
  7. Fördela oljan i en muffinsplåt. Sätt in i ugnen 10 minuter så att oljan blir riktigt het och häll i smeten. Fyll muffinshålen till hälften. Grädda i ca 15 minuter tills puddingarna har rest sig och blivit gyllenbruna. Servera omgående.
  8. Koka grönsaker i saltat vatten tills de blir lagom mjuka - idag har jag valt morötter och haricots verts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar