söndag 12 mars 2017

Bibimbap




Koreansk mat är fräsch och smakrik. Gör din egen bibimbap och har du inte redan prövat så är det dags nu! Allt i en skål - ät med pinnar eller sked.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 dl ris, japanskt eller koreanskt
  • 1½ dl kimchi
  • 2 ägg
  • koreansk chilipasta (gochujang)

Marinerat kött

  • 100-150 g entrecôte
  • 1 msk ljus soja
  • ½ msk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk vitt vin
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 salladslök, tunt skivad

Picklad gurka, böngroddar och morot

  • ½ gurka
  • 100 g färska böngroddar
  • 1 grovt riven morot
  • 1 bit tunt skivad purjolök
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1½ msk gochujang

Spenat

  • 100 g färsk babyspenat
  • ½ msk ljus soja
  • ½ fint skivad salladslök
  • ½ msk sesamolja
  • ½ msk rostade sesamfrön

Gör så här:

  1. Blanda marinaden till köttet. Strimla köttet tunt och lägg i marinaden. Låt stå medan du gör resten av ingredienserna.
  2. Blanda lagen till grönsakerna. Skiva gurkan tunt (helst på mandolin). Häll kokande vatten över böngroddarna, häll av och skölj med kallt vatten. Lägg gurka, böngroddar och riven morot i 3 olika skålar. Blanda i lagen och purjolöken. Häll 1/3 av lagen i vardera skålen. Lägg något tungt på gurkan och tillsätt 1 tsk sesamolja i skålen med böngroddar. Låt skålarna stå minst en halvtimme i kylen och häll av vätskan före serveringen.
  3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Lägg spenaten i ett durkslag. Koka vatten och häll det över spenaten. Skölj med kallt vatten och krama ur. Blanda med resten av ingredienserna.
  5. Häll av marinaden från köttet och stek på hög värme.
  6. Stek 2 ägg i en annan panna på låg värme. Stek bara på ena sidan, gulan ska fortfarande vara lös och krämig.
  7. Lägg upp i skålar med riset i botten med kimchi och resten av ingredienserna i grupper ovanpå. Toppa med det stekta ägget. Strö över rostade sesamfrön och servera chilipastan till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar