tisdag 5 juli 2016

Ugnsbakad lax med spenat och citronsås

Spenat och pigg citronsås ger laxen mycket smak

 

2 portioner

  • 150 g fryst bladspenat
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 portionsbitar skinnfri laxfilé (ca 300 g)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • lite olivolja att fräsa i

Citronsås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1½ dl grädde av valfri fetthalt
  • saft och rivet skal av ½ citron
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev lite maizena att reda med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina och fräs spenaten i lite olivolja. Tillsätt hackad vitlök och smaka av med salt och peppar. Lägg spenatfräset i botten av en ugnsform.
  3. Lägg på laxbitarna. Salta, peppra och strö över rosmarin.
  4. Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med citronsaft och rivet citronskal.  Red eventuellt av med lite maizena utrörd i vatten.
  5. Häll såsen i ugnsformen och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
  6. Servera med färskpotatis



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar