lördag 14 maj 2016

Vit pizza med sparris och salladslök




Inspirerad av Berlinresan blev det idag en pizza med vit sparris toppad med salladslök och ruccola.

Ingredienser till en plåtstor pizza

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl fingerljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Topping

  • 150 g mascarpone
  • 2 msk  gräddfil
  • 3 msk kronärtskockspesto
  • 1 buffelmozarella
  • 200 g vit sparris
  • 3 salladslökar skurna i tunna strimlor
  • ½ dl riven parmesan
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 tsk färska timjanblad
  • 2 tsk färska oreganoblad
  • 20 g ruccola
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät, olja en skål och lägg i degbollen, olja också degbollen. Låt jäsa under en fuktig handduk minst en timme.
  2. Skala och koka sparrisen i 1 liter vatten med 1  tsk salt och 1 tsk socker. Pressa i lite citron. Koka sparrisen tills den är mjuk men fortfarande har spänst kvar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  4. Rör ut mascarponen med en klick gräddfil och lite kronärtskockspesto. Bred blandningen över degen.
  5. Skär sparrisen i mindre bitar och strö dem över pizzabottnen tillsammans med skivad salladslök. Bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan, timjan och oregano.
  6. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
  7. Blanda under tiden ruccolan med citronsaft, olivolja samt salt och peppar.
  8. Fördela ruccolan över pizzan när den kommer ut ur ugnen och servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar