söndag 8 maj 2016

Skagenspätta




Rödspätta är något man måste äta när man är i Skagen. Men vad är en äkta Skagenspätta? Där finns flera svar. Ofta serveras spättan med ett hack av rödbetor, ättiksgurka och kapris. Men jag tycker att den spätta som serveras på Bröndums kro överträffar det mesta. Där får du en välstekt hel rödspätta med lingon, en citronklyfta och dillsvängd potatis. Till detta kommer en liten snipa med brynt smör att hälla över efter smak.

Idag är det sommar, men jag är inte i Skagen. Det får bli Skagenspätta till middag!

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 hela flådda spättor
  • salt och nymalen vitpeppar
  • vetemjöl, ägg och ströbröd till panering
  • smör att steka i
  • frysta lingon rörda med lite socker
  • citron
  • småpotatis eller färskpotatis
  • en liten klick smör
  • dill
  • 50 g smör att bryna

Gör så här:

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Ånga av potatisen, lägg i en liten klick smör och klipp rikligt med dill över. Rör runt.
  2. Dubbelpanera spättorna och stek dem i rikligt med smör ca 4 minuter på varje sida. Ös fisken med smör under stekningen.
  3. Bryn smöret långsamt tills det är nötbrunt.
  4. Lägg upp fisk, potatis och en rejäl klyfta citron. Servera lingonen i en liten separat skål. Häll upp det brynta smöret i en liten snipa.
  5. Njut, slut ögonen och tänk på Skagen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar