måndag 30 maj 2016

Hamburgerbröd / korvbröd, uppdaterad version



Idag har jag uppdaterat receptet på korvbröd/hamburgerbröd. För att få ett mjukare bröd tillsatte jag ett ägg. I övrigt samma. Eventuellt kan man tänka sig att ersätta oljan med rumsvarmt smör som knådas in i degen.

Ingredienser till 20-24 bröd:

  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • ½ dl olja med neutral smak
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 14 dl vetemjöl special
  • ägg uppvispat med en skvätt mjölk till pensling

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt uppvispat ägg, olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig (2-3 min i maskin).
  3. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt degen jäsa cirka 40 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i 2 delar och dela varje del i 10-12 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha. Rulla hälften till avlånga korvbröd och resten till bullar som plattas ut till hamburgerbröd. Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med ägg uppvispat med lite mjölk och strö eventuellt sesamfrön över hamburgerbröden.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar