torsdag 18 februari 2016

Blodapelsinmarmelad



Nu är det säsong för blodapelsiner och årets marmelad gör jag på enbart blodapelsiner.

Ingredienser till 4 burkar

  • 1,25 kg blodapelsiner
  • 4 dl vatten
  • 500 g socker

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinerna rena i hett vatten. Skär bort ändbitarna och dela apelsinerna i kvartar. Ta bort den vita strängen och skär i tunna skivor. Ta bort eventuella kärnor.
  2. Lägg den skurna frukten i en stor gryta. Häll i vattnet och koka under lock tills frukten är mjuk, ca 30 minuter.
  3. Ta grytan från värmen och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Koka upp och koka sedan på låg värme utan lock ytterligare 30 minuter. Gör ett marmeladprov. (Ös upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen klar. Koka annars några minuter till.)
  4. Låt marmeladen stå några minuter och ta bort eventuellt skum. Ös upp marmeladen på rena varma burkar (ställ dem en stund i ugnen 100 grader) och sätt genast på lock. Försvara svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar