lördag 5 september 2015

Galetter och crêpes





Även i sommar blev det ett besök på Franskans Crêperie i Rörum. Nu känns sommaren lite avlägsen. Höstregnet piskar mot rutorna och det är dags att återuppleva Sveriges Provence - Österlen. Det blir galetter och efter det crêpes med glass och blåbär! En torr fransk cider passar bra.

Till 4 galetter:

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Häll samtliga ingredienser i en degblandare och kör cirka 2 minuter.
  2. Låt smeten vila minst 2 timmar eller över natten i kylskåp.
  3. Vispa upp smeten. Smält smöret i en stekpanna (så stor som möjligt, den får ersätta ett franskt galettjärn som åtminstone inte jag har tillgång till). Grädda pannkakorna på medelvärme och vicka på pannan så att smeten rinner ut. Grädda tills smeten stelnat och blivit porig. Vänd och lägg på fyllningen. Vik in kanterna och servera.

Fyllning - ta vad du gillar, så här blev det idag hos oss.

  • Skivor av lufttorkad skinka
  • Tunna skivor av kokt färskpotatis
  • Strimlad rödlök
  • Tärningar av körsbärstomater
  • Några tunna skivor avokado
  • Flingsalt
  • Crème fraiche smaksatt med pepparrot
  • Lite rivet citronskal
  • Skuren bladpersilja


Dessert - crêpes med glass och bär

  • 1,25 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl standardmjölk
  • 2 små ägg
  • 1 msk smör
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Vispa vetemjöl, salt, socker och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken. Smält smöret och rör ner det. Låt smeten svälla någon timme.
  2. Grädda 4 tunna crêpes som serveras med en kula glass och färska blåbär. Pudra över lite florsocker.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar