lördag 12 september 2015

Fläskkotletter i äppelsås




Välj ett syrligt svenskt äpple till den här kotletten och servera med ett gott potatismos och lätt kokta haricots verts.

2 portioner

  • 50 g smör
  • 1 tunt skivad schalottenlök
  • 1 syrligt äpple
  • 2 fläskkotletter med ben
  • 4-5 timjankvistar
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 3 dl äppelmust eller torr cider
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk grovkornig dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Kärna ur och tärna äpplet i 1 cm stora bitar. Smält hälften av smöret i en stekpanna och lägg i lök, äppeltärningar och en nypa salt. Låt fräsa på låg värme i ca 10 minuter tills lök och äpple är mjuka. Ställ åt sidan på en tallrik.
  2. Salta och peppra kotletterna och stek på medelvärme 5-7 minuter på varje sida. Lägg i timjankvistar, vitlök och resten av smöret mot slutet. Ös kotletterna. Ställ åt sidan på en tallrik och låt dem vila under löst lagd folie.
  3. Torka ur stekpannan. Höj värmen och häll i äppelmust. Reducera snabbt tills ungefär 2 msk återstår. Lägg tillbaka äpple och lök i pannan tillsammans med senap och grädde. Salta och peppra. Skeda såsen över kotletterna och servera med potatismos och lätt kokta haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar