lördag 12 september 2015

Dumplings med lammfärs





Dumplings blir goda om man först ger dem ett uppkok i saltat vatten och därefter steker i olja så att de får lite färg. Servera med en plommondip och någon god salsa - jag serverar idag en god salsa som jag köpt på Kiviks musteri (äppelsalsa med tranbär, timjan och enbär).

2 portioner

  • 300 g lammfärs
  • ½ finhackad röd lök
  • 2 fint rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk fint skuren rosmarin
  • salt och svartpeppar
  • runda eller kvadratiska dumplingsark (finns i asiatiska butiker)

Plommondip

  • 1 dl katrinplommon
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 bit riven ingefära
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk ostronsås
  • 1 msk råsocker
  • 1½ dl vatten

Sallad

  • 100 g färsk babyspenat
  • en näve haricots verts
  • 2 stjälkar salladslök
  • 3 msk yoghurt
  • salt

Gör så här:

  1. Fräs vitlök och ingefära i en kastrull med olja, tillsätt resten av ingredienserna till plommondippen.
  2. Låt alltsammans småkoka i 15 minuter och passera såsen genom en sil. Ställ i kylskåpet.
  3. Blanda ingredienserna till dumplingfyllningen, salta och peppra.
  4. Lägg ut dumplingarken (några i taget) på skärbrädan. Lägg en klick fyllning mitt på. Pensla lite vatten på ytterkanten och vik ihop. Om du har runda ark vik till en halvmåne och forma en veckad kant. Om du har fyrkantiga ark gör du ett knyte som på bilden.
  5. Koka upp bönorna i saltat vatten och kyl ner dem i kallt vatten.
  6. Koka upp vatten och salt och sjud dina dumplings någon minut. Ställ dem på en oljad tallrik.
  7. Stek dina dumplings i olja i en riktigt het stekpanna.
  8. Vänd runt spenat, haricots verts och salladslök i yoghurt och salta.
  9. Lägg upp salladen på ett fat och ställ dumplingsen ovanpå.
  10. Servera plommondip och salsa i skålar bredvid. Ät med pinnar - det höjer smakupplevelsen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar