lördag 29 augusti 2015

Nektarinpaj




Nu är det säsong för nektariner och persikor. En paj som serveras med vaniljglass smakar riktigt gott!

Ingredienser

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 4½ dl vetemjöl
  • rivet skal av en citron
  • ½ dl iskallt vatten

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 7 nektariner
  • 3 msk strösocker

Till pensling

  • ett ägg uppvispat med en skvätt mjölk
  • råsocker

Gör så här:

  1. Blanda smör och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt citronskal och vatten och kör snabbt ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela frukten i halvor och ta bort kärnorna. Skär halvorna i klyftor. Riv mandelmassan grovt.
  3. Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
  4. Fördela mandelmassan på degen och mal över kardemumma.
  5. Lägg på nektarinklyftorna och strö över sockret. Vik pajkanterna över frukten.
  6. Pensla degkanterna med ägget och strö över lite råsocker.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  8. Låt pajen svalna och pudra över florsocker inför serveringen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar