lördag 3 januari 2015

Långpannebröd

Ett snabbt och enkelt brödbak. Du kan variera beroende på vilka gryn och mjölsorter du har i skafferiet.

Saftigt bröd i långpannan

 

Ingredienser till 20 bitar

  • 50 g smör
  • 3 dl vatten
  • 3 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk salt
  • 5 dl havregryn
  • 9 dl vetemjöl
  • smör till långpannan

Gör så här:

  1. Smält smöret. Tillsätt vatten och filmjölk. Värm till 45 grader. Blanda ner havregryn och låt svalna till fingervärme.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig, tillsätt salt, honung och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Häll ut degen i den smorda långpannan. Platta ut degen med mjölad hand. Strö lite mjöl över brödet och skär 20 rutor. Nagga brödet och låt det jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar