tisdag 2 december 2014

Julens fruktkaka




En riktigt tung fruktkaka är tradition till julkaffet. En jul utan fruktkaka är ingen jul.

Ingredienser

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 4 ägg
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 20 torkade aprikoser
  • 10 kärnfria katrinplommon
  • 2 dl sultanrussin
  • 2 dl hasselnötskärnor


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150-160 grader. Mät upp mjölet i en bunke och klipp ner aprikoser och plommon direkt ner i mjölet.
  2. Hacka nötterna mycket grovt. Blanda ner nötter, russin och bakpulver i mjölblandningen.
  3. Rör smör, socker och salt i en annan bunke. Blanda ner ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje ägg.
  4. Blanda ner frukt- och mjölblandningen och lägg den tunga blandningen i en smord och bröad avlång form som rymmer 2 liter.
  5. Grädda kakan i cirka 1½ timme. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad.
  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen. Låt den ligga minst ett dygn för att mogna innan du skär i den. Kakan går bra att frysa, men låt den mogna innan du lägger den i frysen.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar