onsdag 30 juli 2014

Laxpaj

En smakrik sommarpaj, som passar både på en buffé och som ensamrätt tillsammans med en sallad och ett glas rosévin. Servera pajen med romsås.

Till pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten





Fyllning

  • 250 g rökt lax
  • 1 knippa dill
  • 150 g fryst bladspenat
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • nymalen vitpeppar och ev lite salt

Romsås

  • 2 dl gräddfil
  • 1 burk stenbitsrom
  • salt och nymalen vitpeppar

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet (kör gärna alltsammans i en matberedare) och låt degen vila i kylskåpet ett par timmar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, kavla ut degen och klä en pajform (ca 30 cm). Nagga bottnen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  3. Strimla laxen. Tina och hacka spenat och dill. Fördela lax, spenat och dill i pajskalet.
  4. Vispa samman ägg och grädde. Smaka av med peppar och ev salt (tänk på att laxen är salt). Häll blandningen i pajskalet.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter till ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.
  6. Rör samman ingredienserna till såsen och låt stå i kylskåpet fram till serveringen.

1 kommentar:

  1. Vilken trevlig paj. Inte ofta jag har sås till paj men det låter gott!

    SvaraRadera